צמחים מטפסים

צמחים מטפסים

לקבוצות המטפסים שימושים נרחבים בגן הנוי. יתרונותיהם הרבים הופכים את הימצאותם בגינות הנוי לתוספת חיובית המוסיפה רעננות, פריחה, הצללה, הסתרה, הפרדה, וכיסוי שטחי קרקע. חלקם גם יוסיפו ריחות נעימים.

 מטפסים – אופן הצמיחה

קצב ואופי צמיחתם המהיר מאפשר להם להגיע גם אל מקומות שצמחים אחרים יתקשו להגיע אליהם, מטפסיםהינם צמחים המתאפיינים לרוב בענפיהם הארוכים והרכים. רובם אינם מעוצים ולכן הם זקוקים לתמיכה כלשהי. המטפסים סיגלו לעצמם איברי צימוח שונים המאפשרים להם להתפתח ולטפס, ישנם שעושים זאת בעזרת גבעולים רכים ומתפתלים כמו מיני יערה או שעונית וישנם שעושים זאת בעזרת גבעולים ושרביטים מעוצים כגון בוגנוילאה, ישנם שיעשו זאת בערת פטוטרות העלים כגון אלמון הודי וישנם שיעשו זאת בעזרת הקנוקנות כגון מיני הגפן, ישנם מטפסים הנאחזים בעזרת שורשוני אחיזה כגון קיסוס או עקולית וישנם מטפסים הנאחזים על גבי משטחים מחוספסים בעזרת כריות הדבקה כגון פיקוס פומילה או מיני גפנית,

סוגי מטפסים

אנו מכירים היום מעל 400 סוגים ומינים של מטפסים שהפכו לצמחי תרבות בגינות הנוי שלנו. כמו בקבוצות צמחים אחרות גם בבואנו לבחור את המטפסים לגינת הנוי אנו חייבים להשקיע מחשבה רבה בבחירת המטפס הנכון למקום הנכון, לא נשתול מטפסים מהירי צימוח במקומות שנתקשה לבלום את צמיחתם לפני שיגרמו לנזקים כמו סתימת מרזבים או הרמת גגות רעפים, מטפסים הנאחזים בעזרת כריות ההדבקה לקירות יגרמו בבוא הזמן לקילוף הטיח מהקיר, מטפסים מעוצים כגון בוגנוילאה או ויסטריה יגרמו לכך שלא נוכל להפרידם מתוך הגדר או הפרגולה שבתוכה הם ישתלבו.

 תנאי אקלים עבור מטפסים

מחשבה נוספת יש להשקיע בבחירת התנאים האקלימיים המתאימים לשתילת המטפסים. התברכנו בעושר שלמטפסים שהגיעו אלינו מארצות רבות חמות וקרות.יש חשיבות רבה להכיר את מוצאם הגאוגרפי של המטפסים ואז לבחור עבורם את המקום המתאים בתוך הגן. לעיתים הפרש הטמפרטורה ועוצמות האור בין שתילה במפנה צפוני לדרומי יכול להיות קטלני למטפסים מסויימים. מיקרו האקלים הנוצר על ידי בניינים גבוהים, פרגולות, עצים גדולים ועוד גם הוא ישפיע על כושר ההישרדות של המטפסים בגן.

לסיכום ניתן לומר כי למטפסים יתרונות רבים אם נדע לשלבם בצורה מושכלת בגינת הנוי שלנו

תודה למשתלת נימפאה על הכתבה.

בודק...