טיפול אביב בגן

טיפול אביב בגן

בעונת האביב מתחדשת פעילות הצמחים, לאחר חודשי החורף בהם הייתה פעילות מועטה. עלים חדשים מתחילים להופיע, והגינה מתחילה את עונת הפריחה. שינויים אלה מחייבים טיפול מחודש בגינה. בעזרת פעולות ספורות ניתן להחזיר את יופייה של הגינה תוך כדי העשרת הצמחייה: שיפור מופע המדשאה על ידי דישון וכיסוח, הוספת צבע על ידי שתילה של פרחי עונה, רענון שיחים ועצים בעזרת גיזום וניקוי ענפים מיותרים, ניקוי וחידוש מערכות השקיה למניעת תקלות וחידוש גינת הירק על ידי שתילת צמחים המתאימים לעונה.

הכנת הקרקע ומניעת עשביה:
לאחר עישוב וכיסוח העשביה החורפית, רצוי לקלטר את הקרקע, פעולה זו תקשה על העשביה הקיצית לנבוט. ניתן גם לפזר מונעי נביטה מגורענים כדוגמת רונסטאר או גול למניעת נביטה של עשביית האביב. יש לזכור כי הפעלת החומר הוא ע”י השקיה או גשם.

באזורים בהם אנו מתכננים לשתול צמחיה פורחת ו/או שתילי ירקות נפזר דשן אורגני לפני העידור והכנת השטח. נמנע מפיזור מונעי נביטה באיזורים בהם אנו מתכננים לזרוע זרעי ירקות או פרחים.

דישון:
עם התעוררות הגן, הצמחים זקוקים להזנה. אותה נספק ע”י פיזור דשן כימי. היכן שהצמחיה מראה סימני התעוררות רצוי לפזר דשנים גרגיריים בעלי תכונות שחרור איטי ומבוקר, שהשפעתם ממושכת. במקומות שהצמחייה מנוונת או סבלה מפגעי חורף ניתן לתת חיזוק עם דשן מסיס במים כדוגמת דשן נוזלי, המשפיע מהר אך זמן השפעתו קצר. מי שבגינתו מותקנת משאבת דישון, זה הזמן להתחיל ולדשן במינון של 1 ליטר דשן נוזלי ל-1 מ”ק מים.

מדשאה:
נוריד את גובה הכיסוח כדי להסיר עלים פגועים ובעיקר את עשביית החורף. נתחום את שולי המדשאה בחיתוך עמוק או באמצעות ריסוס זהיר. חשוב מאוד לתת את מנת הדשן האביבית כדשן מדשאה או בונה מדשאה במינונים המתאימים. זה הזמן לאוורר ולדלל מדשאות מהודקות ולבדוק את מערכת ההשקייה.

גיזום:
האביב המוקדם הוא הזמן המתאים לגיזומי עצים ושיחים. גיזומים אלו נועדו לעצב את צורת העץ או השיח, כמו גם להגדיל את צפיפות הצימוח. אם העצים או השיחים נפגעו קשה מהחורף שעבר, יש להמתין עד להתייצבות מזג האויר ולהופעת לבלוב חדש. לאחר גיזום העצים חשוב מאוד למרוח את הפצעים במשחת גיזום למניעת חדירת פטריות ריקבון.

גינת הירק:
נבחר מקום בעל אדמה באיכות גבוהה, יכולת ניקוז טובה ונגישות קלה. מקום בעל חשיפה לשמש לפחות 6 שעות ביום. נסמן ונכשיר את הקרקע ע”י הוספת קומפוסט ו/או הומוס במינון של כ- 20 ליטר למ”ר ונהפוך את השכבה העליונה של הקרקע. המתנה של מספר שבועות, תאפשר צמיחה של המיקרואורגניזמים שישפרו את תנאי הנביטה. ירקות לשתילה בחודשי האביב – דלעת, חציל, פטרוזיליה, מלפפון, עגבניה, פלפל, קישוא, שעועית, אספרגוס, בטטה, תירס, כרישה, ברוקולי, סלרי, חסה, מנגולד, תפוח אדמה, צנון ועוד מינים שונים. כמו כן אפשר לישתול או לזרוע מינים שונים של צמחי תבלין שיכולים לשמש גם כחלק מעיצוב הגינה.

מערכת ההשקייה:
הימים מתארכים ומתחממים ועלינו לשנות את הרגלי ההשקיה ולהגדיל את כמויות המים לצמחים ולמדשאה. יש לשים לב בעיקר לימי שרב בהם הצמחיה מאבדת כמויות ניכרות של מים ולהשלים לקראת ערב את החסר, בנוסף להשקיה הרגילה.

בעלי מערכות השקיה ממוחשבות צריכים לתכנת את מחשב ההשקיה, להחליף סוללות גיבוי, לבדוק את תקינותם של המגופים החשמליים ע” הפעלה ידנית של המגופים ממחשב ההשקיה והפעלה ידנית מהגוף עצמו (יש להחליף “סולונואידים” פגומים, הם עלולים לגרום לקצר במחשב ההשקיה).

כדאי גם לבדוק את תקינותם של הממטירים והמתזים הקופצים, לכוון את זווית שילוח המים שלהם, להפעיל את קווי הטפטוף, לתקן חורים ולהחליף חלקי צינור פגומים וטפטפות סתומות.

באדיבות משתלת קל שתיל

בודק...